Rudolf leidt sinds 2005 socratische gesprekken, workshops en cursussen in socratische gespreksvoering, moreel beraad en toekomstdenken, vanuit de maatschap Leren Filosoferen. Hij werkte 12 jaar als maatschappijleer- en filosofiedocent in het voortgezet onderwijs. Inmiddels werkt hij 8 jaar als lerarenopleider aan de Thomas More Hogeschool in Rotterdam (pabo). Als voorzitter van Counterphase Foundation stimuleert hij jongeren om samen diverse toekomstscenario’s te ontwikkelen, en tot vreedzame acties te komen om hun ‘goede toekomst’ veilig(er) te stellen. Samen met zijn compagnon in Leren Filosoferen, Jan Ewout Ruiter, schreef hij Filosoferen aan de keukentafel (Scriptum 2015) en enkele bijdragen in Hoog spel (ISVW Uitgevers 2022): Korte socratische dialoog & Toekomstdenken.

Workshop Toekomstdenken & -doen in het onderwijs
In gesprekken over de toekomst onderzoeken leerlingen hun eigen en elkaars waarden, verlangens, handelingsperspectieven en (on)gewenste toekomstscenario’s, zoekend naar wijsheid. Ze leren over (on)gewenste maatschappelijke ontwikkelingen en welke invloed ze daarop hebben. Ze leren ‘wat hen te doen staat’ om richting te geven en bij te dragen aan een goed en betekenisvol leven. Zodoende kunnen gesprekken over de toekomst leerlingen zin en hoop geven.
In deze workshop leer je hoe je leerlingen daarbij kunt begeleiden, bijvoorbeeld met vragen als ‘Waar en hoe wil je wonen over tien jaar? Waar studeer je dan? Voor wie werk je dan? Onder welke omstandigheden?’. Verder leer je hoe je ze in kleine groepjes, in een ‘jongerenberaad’, kunt begeleiden in het denken over de toekomst rondom één thema. Tenslotte leer je wat ze kunnen doen met de opbrengsten van die denkprocessen. Gezien de talloze uitdagingen – sociaal, politiek, economisch, ecologisch, demografisch, technologisch – is toekomstdenken & doen in het onderwijs geen luxe, maar een keiharde noodzaak.