In de opvoeding wordt beslist of wij genoeg van de wereld houden om er verantwoordelijkheid voor op te nemen en haar meteen ook te redden van de ondergang die, zonder de komst van de nieuwen en de jongeren, onvermijdelijk zou zijn.
Hannah Arendt – Between Past and Future (Penguin, 1977)
Volgens het RIVM en de GGD’s vindt ongeveer de helft van de Nederlandse jongeren de eigen mentale gezondheid niet goed. Ze ervaren prestatiedruk en stress, voelen zich eenzaam en maken zich zorgen over de toekomst.
(NOS-journaal 25-01-2025)
Wat kunnen we doen om het jongerenwelzijn te bevorderen?
En hoe kunnen we tegenwicht bieden aan de bedreigende ontwikkelingen (oorlog, klimaat, big tech/democratie, …) die de ‘goede toekomst’ van onze jeugd en toekomstige generaties op het spel zetten? Hoe kunnen we onze krachten bundelen voor een krachtig tegengeluid met en door jongeren?
Wij, de medewerkers van Stichting De Tegenfase (Counterphase Foundation), creëren op zaterdag 24 mei 2025 graag vrije ruimte om samen na te denken over die en onderstaande vragen.
Dialoog
Hoe creëren we samen met jongeren ‘oefenplaatsen voor burgerschap’? Vrije ruimtes voor gezamenlijk (zelf)onderzoek naar betekenisvolle thema’s; plekken waar jongeren kunnen experimenteren met ideeën, leren van elkaars ervaringen, én elkaars gedachten, gevoelens en verlangens beter leren kennen.
Toekomstdenken
Hoe kunnen we jongeren ondersteunen bij het doordenken van verschillende toekomstscenario’s, trends en handelingsperspectieven, om zo te komen tot weldoordachte beleidsadviezen?
Vreedzame actie
Hoe kunnen we jongeren laten ervaren dat ze hun eigen en elkaars toekomst positief kunnen beïnvloeden, met vreedzame acties? Kunnen we ze daarbij constructief ondersteunen? Zo ja, hoe dan? In welke setting, waar en wanneer?
Jongerenbeweging
Kunnen we jongeren, bijvoorbeeld door het initiëren en faciliteren van jongerenberaden1, ondersteunen in hun verbondenheid en gezamenlijke verantwoordelijkheid? Kunnen we hun stemmen dan beter horen, en kan het ze (meer) zin en hoop op een betere toekomst geven?
1 Jongerenberaden zijn groepjes van 3-10 jongeren die samen onderzoek doen naar voor hen betekenisvolle thema’s. Naast de betrouwbare (online) bronnen en experts die ze raadplegen, gaan met elkaar in dialoog, en werken ze verschillende toekomstscenario’s uit om zodoende te komen tot onderbouwde adviezen en vreedzame acties.
Samenwerken aan een betere toekomst
Wij gunnen jongeren en toekomstige generaties een andere toekomst dan de toekomst waar we nu op afstevenen. Laten we samen verder nadenken hoe we met gebundelde krachten diverse waarschijnlijke (worse case) scenario’s en huiveringwekkende ontwikkelingen kunnen ombuigen. Laten we onze (denk- en doe)krachten bundelen en bovenstaande vragen met elkaar onderzoeken, om zo de onontbeerlijke transitie naar een mens- en aardewaardige samenleving een impuls te geven.
Denk en doe je mee? Kom ook naar de
Conferentie
‘Dialoog, Toekomstdenken & Actie’
DATUM & TIJD
24 mei 2025, van 9.30u. (inloop) tot 15.00u. (afsluiting met drankje)
KOSTEN
€ 35,- (incl. broodjes, soep, koffie, thee & drankjes), studenten doen gratis mee.
LOCATIE
Thomas More Hogeschool, stationssingel 80, Rotterdam (5min. loopafstand van Rotterdam CS)
VOOR WIE?
voor gespreksleiders die jongerenberaden willen begeleiden. En voor leerkrachten en studenten (hbo/wo) die gespreksleider willen worden, en eveneens jongerenberaden willen begeleiden.
De volgende personen hebben inmiddels toegezegd een workshop te verzorgen tijdens de conferentie:
- Wieneke Maris – Teachers for Climate – workshop ‘Actieve hoop’
- Ton Baan & Rob Bartels – MeYouWeDo – workshop ‘MeYouWeDo’
- Rudolf Kampers – Thomas More Hogeschool – workshop ‘Toekomstdenken in het onderwijs’
- Finn van den IJssel – Counterphase Foundation & Bloeifilm – workshop ‘Film, dialoog & actie‘
- Bart van Rosmalen – Musework – workshop ‘Muzisch activisme’
- ?
Programma van de conferentie (concept):
- 09.30 uur
Inloop - 10.00 uur
Start conferentie - 10.30 uur
Start workshopronde 1 - 11.15 uur
Pauze - 11.30 uur
Start workshopronde 2 - 12.15 uur
Pauze, met lunch voor alle deelnemers (broodjes & soep) - 13.15 uur
Rond de tafelgesprekken - 14.00 uur
Presentaties, plenaire evaluatie & vervolgacties: opleiding begeleider jongerenberaden - 15.00 uur
Einde conferentie met afsluitend drankje
Tijdens de gehele conferentie duiken we in allerlei vormen van dialoog, toekomstdenken & acties waarmee we met jongeren aan de slag kunnen. Er zal voldoende ruimte zijn om eigen inspirerende ervaringen te delen, en om bovenstaande vragen met elkaar te onderzoeken.
We besteden ook aandacht aan de opleiding tot begeleider van jongerenberaden die op 26 augustus en op 2, 9, 16 & 30 september 2025 plaatsvindt in Rotterdam (TMH), van 18-21uur. In oktober 2025 willen we met minimaal 20 jongerenberaden starten, in evenzoveel gemeenten/scholen in Nederland.
Kom je ook?
Conferentie Dialoog, Toekomstdenken & Actie
€ 35,-
Gratis voor studenten
Alleen even aanmelden
Begeleid jij al jongeren in hun toekomstdenken & -doen? Wil je een workshop daarover verzorgen? Stuur een mail naar Rudolf Kampers: r.kampers@thomasmorehs.nl